Zumberak Life

De Zumberak… een waar paradijs aan kruiden

Beste Zumberaklife volgers. Ik moet bekennen dat het lang geleden is dat ik iets gepost heb. Er is zoveel te doen en te ontdekken in Kroatië. Ik kom er vaak niet aan toe. Maar ik ga er verbetering in brengen en ga een paar keer per maand wat kleine “postjes”plaatsen.

Vijf jaar geleden zijn wij neergestreken in het mooie Kroatië. We hadden veel wensen en dromen in ons hart. Maar ons grootste verlangen was toch een bestaan in en van de natuur. Wij zijn heel dankbaar dat we in het prachtige natuurpark Zumberak een leuke plekje mochten vinden in Gorniki Vivodinski. Daar knapte we een oud huisje op met heel veel grond er om heen. Dat huisje gaat vanaf volgend jaar ook in de vakantie verhuur. Voor echte natuurliefhebbers.

Toen mijn vrouw Helga en ik laats een vakantie doorbrachten in de Eifel (Duitsland) genoten we van de heerlijke wandelingen en de leuke dorpjes. Maar toch kun je niet meer echt spreken van een natuurpark. Overal zijn de gevolgen van intensieve akkerbouw en veeteelt te zien. Het was groen en gladgestreken maar daar was het ook mee gezegd. In de Zumberak stap je uit de voordeur en zie je op iedere vierkante meter een diversiteit aan bloemen en kruiden. Dat doet iets met een mens…het is dan ook met recht een natuurpark.

In de afgelopen jaren ben ik die unieke plekjes gaan vastleggen in honderden foto’s. Het gebied is door toeristen nog totaal onontdekt en straalt daarom een zalige rust uit. Het is de unieke combi van de bossen, de verstilde dorpjes, de prachtige vergezichten, burchten, bossen en de vele beekjes, watervallen en rivieren.

Met trots mag ik dan ook zeggen dat we die natuur op zoveel mogelijk manieren willen delen. Vanaf volgend jaar bieden we ons vakantiehuisje in Gorniki te huur aan. We willen niet alleen maar accommodatie aanbieden (mag ook natuurlijk) maar tevens leuke workshops en bijzondere uitstapjes. Kijk maar eens verder op deze site.

De natuur willen we ook delen met onze nieuwe productielijn. Helga heeft zich de afgelopen jaren intensief verdiept in wat er allemaal groeit en bloeit. We hebben diverse plantages aangelegd met bessen. Die komen dit jaar voor het eerst op de markt in gedroogde vorm. Maar de vele kruiden hebben Helga uitgedaagd om heerlijke thees samen te stellen. Daarnaast een aantal verzorgende puur biologische huidcrèmes zoals kamille, goudsbloem, lavendel en goji. Alles puur natuur zonder toevoegingen.

Onze zonnedroger zal dit najaar overuren maken als de goji, de aronija, en wilde appels en de pruimen heerlijk gedroogd gaan worden voor de lange winteravonden.
We zullen via deze site dan ook een kleine webshop openen. Dan kunt u ook heerlijk meegenieten van de producten. En u ondersteunt er ook nog eens het werk van onze stichting mee.

Wij zien uit naar een geweldige oogst dit jaar. En we willen u daar graag van laten meegenieten.

https://goo.gl/maps/UWVyzzb8SdM2

Vele groetjes uit de Zumberak, René, Helga en Dieter.

_CDE8222 _CDE8347 _CDE8534

_IBK0110 _IBK0147 _IBK0214b